неделя, 26 ноември 2017 г.

"Нищо" от Яна Талер // Ревю

Здравейте!
Стихотворението в предният пост си е мое творчество!

Преди да видите ревюто искам да кажа, че Крафти печели втора поредна квалификация в ски скоковете, а норвежците второ отборно състезание!



Нищо на  Яна Талер е жестока история. Не се подлъгвайте по размера, само 160 страници. Действието се развива приз погледа на седмокласничката Ангес, която често преминава в ние форма. Лятото е свършило и учебната година започва. Когато едно от децата в класа на момичето, Пиер Антон обявява, че нищо няма смисъл и излиза от класната стая, нещата вече започват да се развиват. Той се качва на старото, сливово дърво и отказва да слезе и млъкне.  "Нищо няма смисъл!" Продължава да го натяква на съучениците си, всеки път щом минат под дървото.
Класът се оказва доста сплотен и решават, че трябва да покажат на Пиер Антон, че нещо има смисъл.

Като на игра, започват да събират предмети в старата дъскорезница. Но в един момент осъзнават, че всеки трябва да си раздели с най-ценното си.  Предизвиквайки се един, след друг, изправяйки се срещу най-големите си страхове, децата стават все по-единни и жестоки.
Граници няма.

Яна Талер използва, простички изречения, но читателят иска още и още и въпреки страхът и безмълвните предположения, той продължава напред.

А колко жестоки могат да бъдат децата...
Купчинката смисъл расте, а с нея и изобретателността.

Четеш и симпатизираш на героите, сърцето ти се къса, а чувството в гърлото ти не изчезва.
Пиер Антон, може да е гений, а може и да е глупак.


А смисълът? Той е всичко.



Книгата не е лека. Но си мисля, че трябва да я прочетете. Teen-adult от датчанка. Като си замисля, май само скандинавец, можe да напише нещо толкова ужасно, красиво и истинско.

П.п. Да Ани, хареса ми! Благодаря ти, че ми я даде! <3 

Няма коментари:

Публикуване на коментар